Skip to main content
AjankohtaistaVerkko-oppiminenSisällöntuotanto

Nuorten perehdytys ei kalvosulkeisia kaipaa

By 25.1.20236 helmikuun, 2023No Comments
Nuorten perehdytys sosiaalinen media

Sul o huome yskä bro.” ”Siisti tyyli, mitä teet työksesi.” Kuulostaako tutulta? Ehkä ei, mutta tuleva nuori työntekijäsi tietää varmasti mistä on kyse. Kun tavoitteenasi on nuorten perehdytys,  unohda koulunpenkkiajatus ja kalvosulkeiset ja käännä katseesi kohti sosiaalista mediaa, eli sitä maailmaa, jossa nuoret muutenkin liikkuvat – ja josta myös alun lausahdukset ovat tuttuja. Jos TikTok-tanssin opettelu tai trendikenkien värjäys onnistuu nuorelta somevideon avulla hetkessä, on alustojen potentiaali myös perehdytykseen liittyen suuri.

Nuoret eivät kuluta some-alustoilla ainoastaan viihdesisältöjä, vaan esimerkiksi erilaiset tutoriaalit ja how to -videot ovat valtavan suosittuja. Ja sille on syynsä: sisältö on nopeaa, ytimekästä, visuaalista ja autenttista. Kaikki tarpeellinen tieto tulee tiiviissä ja kiinnostavassa muodossa, eikä keskittyminen ehdi lopahtaa, kun ydinasia tulee esiin tehokkaasti. Kuulostaa aika hyvältä myös perehdytykseen liittyen.

Mikro-oppiminen, eli sisältöjen pilkkominen pienempiin osiin, tehostaa oppimista ja sille luonnollinen alusta onkin sosiaalinen media, jossa sisältöjä kulutetaan nykyään pirstaloidusti. Sisältöjä yhdistää usein huumori, joka on tehokas keino perehdytyksessä, sillä se auttaa muistamaan asiat ja tekemään niistä kiinnostavia. Nuori, joka ensimmäisenä perehdytyspäivänään näkee toimitusjohtajan TikTok-esittelyn tai tutustuu uusiin työkavereihinsa somehaasteesta kuvatun videon perusteella, muistaa varmasti kollegojen nimet ja on motivoitunut tietämään työpaikasta lisää. Sosiaalisen median keinojen hyödyntäminen perehdytyksessä ei tarkoita, että tärkeitä asioita olisi yksinkertaistettu tai sivuutettu, vaan päinvastoin ne auttavat haastavien asioiden avaamisessa ja helpottavat oppimista.

Nuorten perehdytysvideoitaTikTokissa
Perehdytysvideoita TikTokissa

Somen elementit osaksi e-learning -kursseja

Haastammekin sinut pohtimaan, mitä sosiaalisen median elementtejä teidän perehdytykseenne voisi ottaa mukaan, suuntautui se sitten nuorille tai jo kokeneemmille työntekijöille. Miltä esimerkiksi kuulostaisi some-tyyliin rakennettu perehdytyskurssi, joka koostuu tekstisisältöjen sijaan lyhyistä nopeatempoisista videoista ja pohdintaharjoituksista ja vielä näyttäisi siltä, että kurssi sijoittuu johonkin somepalveluun? Entä yrityksenne oma TikTok-sarja ensimmäisten työviikkojen kulusta, johon voisi yhdistää vuorovaikutusta työntekijöiden kanssa niin, että myös he voisivat jakaa tilillä omia kokemuksiaan ja videoitaan sekä kysyä ja kommentoida?

Ota ainakin nämä ”some-vinkit” osaksi perehdytystä:

  • olemme helposti perehdytyksessä taipuvaisia jaaritteluun, vaihda se innostavaan ja tiiviiseen sisältöön.
  • vaihda ainakin osa kirjallisista materiaaleista audiovisuaaliseksi sisällöksi, jolla saat herätettyä kiinnostuksen.
  • materiaaliähkyn sijaan pilko sisältö pieniin osiin, jotta työntekijä on keskittyneempi ja aktiivisempi perehdytyksen aikana.

Kiinnostava ja innostava sisältö liimaa varmasti hiiren, tai nuoren tapauksessa puhelimen, tiukasti hänen käteensä. Ja mikä parasta, perehdytysmateriaali seuraa puhelimessa ja muissa laitteissa mukana mihin tahansa ja sitä on helppo vilkaista nopeasti myös työn lomassa.

Jos erityisesti nuorten perehdytys on teidän yrityksessänne ajankohtaista ja kaipaat siihen vinkkejä, niin meiltä saat apuja niin suunnitteluun kuin toteutukseenkin! Meiltä löytyy osaamista e-learning -kurssien toteuttamiseen monipuolisesti videoita, animaatioita ja muita sisältöjä hyödyntäen.

Lue myös tämä artikkeli kesätyöntekijöiden perehdyttämisestä. Voit lukea lisää perehdytysasioista myös täältä.