Skip to main content
AjankohtaistaVerkko-oppiminen

Vastuullinen kesäduuni vaatii laadukasta perehdytystä

By 6.6.20221 maaliskuun, 2023No Comments
perehdytys sisällöntuotanto animaatio

Tuli kesä, tuli mopo. Ja kesätyöntekijät yrityksiin. Monelle nuorelle tämän kesän työpaikka on ensimmäinen kosketus työelämään. Huolellinen perehtyminen työhön varmistaa sujuvan työn aloituksen. Onhan teillä panostettu uuden työntekijän laadukkaaseen perehdyttämiseen?

Vastuullisessa työpaikassa nuori otetaan vastaan ystävällisesti ja kunnioittavasti, huomioiden, että tämä tosiaan saattaa olla hänen ensimmäinen työkokemuksensa. Nuori ei välttämättä osaa toimia työpaikalla, kuten siellä kuuluisi toimia. Yleiset ohjeistukset ja pelisäännöt käydään läpi heti työsuhteen alussa. Nuori esitellään työkavereille. Työtehtäviin perehdytetään huolella ja annetaan kaikki vaadittava tieto, jonka nuori työntekijä tarvitsee tehtävistä suoriutumiseen. Perehdyttäjän tulee olla lähellä ja saatavilla, jos työntekijälle tulee mieleen jotain kysyttävää. Työkavereiden rooli on tässä myös oleellinen!

Paitsi että perehdytys varmistaa, että työntekijä tekee oikeita asioita oikeilla työvälineillä, hyvällä perehdytyksellä rakennetaan myös työhyvinvointia ja työnantajamielikuvaa. Työvoimapula on todellisuutta jo nyt monella alalla eikä tilanne lähivuosina ole helpottumaan päin. Erinomainen työnantajamielikuva on yksi ratkaiseva tekijä kilpailussa tulevaisuuden osaajista.

Toivomme, että jokainen rekrytoija kohtelee nuoria hyvin, hoitaa rekrytointiprosessin mallikkaasti loppuun asti, valmistautuu kesätyöntekijöiden tuloon ja pitää kunnon perehdytyksen yritykseen ja työtehtävään. Näin me jokainen omalta osaltamme voimme varmistaa, että meillä on tulevaisuudessa luottavaisia ja itseensä uskovia työntekijöitä.

Millainen on laadukas perehdytys?

Perehdytys on suunniteltu hyvin. Yrityksessä on mietitty etukäteen, mitkä osat perehdytyksestä uuden työntekijän kannattaa suorittaa itsenäisesti ja mitkä osat vaativat perehdyttäjän läsnäoloa. Ei myöskään riitä, että vain johtotasolla on selvää, kuinka perehdytys etenee, vaan myös itse perehdyttäjillä täytyy olla selkeä ja yhtenäinen käsitys siitä.

Perehdytyksen myötä työntekijälle jää selvä käsitys koko organisaation toiminnasta ja omasta roolistaan yrityksessä. On tärkeää, että työntekijä ymmärtää, mitä kaikkea koko organisaation sisällä tapahtuu ja kuinka hänen oma työnsä vaikuttaa muihin.

Uuden työntekijän annetaan tehdä mahdollisimman paljon itse alusta alkaen. Itse tekemällä ja perehdyttäjän opastuksella sisäistää uudet asiat parhaiten ja nopeiten. Varsinkin ennestään tuntemattomat aiheet voivat tuntua haastavilta ja niitä voi olla vaikea hahmottaa pelkästään näkemällä.

Toimintaohjeet ja pelisäännöt ovat helposti löydettävissä ja ne on selkeästi jäsennelty. Kaikkea ei voi oppia ja muistaa ensimmäisellä kerralla, kun uutta informaatiota tulee aluksi paljon. Tämän takia on tärkeää, että ohjeet työhön ja eri työkaluihin löytyvät myöhemmin helposti samasta paikasta. Perehdyttäjän ei tarvitse aina olla lähettyvillä, jos uusi työntekijä tietää, mistä ohjeita ja tietoa voi löytää itsenäisesti. Tällä tavoin säästyy myös kaikkien aikaa.

Verkko-oppimisen hyödyntäminen perehdyttämisen apuna

Monissa perehdytyksen vaiheissa voidaan käyttää apuna verkko-oppimista. Kun perehdytys suoritetaan verkkokurssina, oppija voi suorittaa kurssin joustavasti itselleen parhaiten sopivana ajankohtana. Myös kurssimateriaaleihin on helppo palata uudelleen, mikäli jokin asia kaipaa kertausta.

Jos sinua kiinnostaa, kuinka verkko-oppimisen mahdollisuuksia voisi hyödyntää perehdytyksessä juuri teidän organisaatiossanne, ota meihin yhteyttä!

Mikäli tarvitset apua rekrytointiprosessin luomiseen tai näppärään perehdytyksen verkkokurssiin, meiltä saat apuja myös siihen.