Skip to main content
AjankohtaistaVerkko-oppiminen

Miten varmistaa riittävä ohjelmistojen tietoturva?

Yrityksen ohjelmistojen tietoturva on olennainen osa yrityksen suojaamista kyberuhkia vastaan. Tietoturvariskit liittyvät usein teknisiin haavoittuvuuksiin, mutta myös yksittäiset työntekijät voivat olla merkittävä riski, jos ohjelmistojen käyttöoikeuksia ei hallita asianmukaisesti.

Ohjelmistojen tietoturvan varmistaminen edellyttää käyttöoikeuksien hallinnan lisäksi säännöllistä valvontaa ja jatkuvaa koulutusta. Tässä artikkelissa käsittelemme keinoja, joilla yritykset voivat parantaa ohjelmistojen tietoturvaa ja vähentää inhimillisten virheiden vaikutuksia tietoturvaan.

Inhimilliset virheet ovat uhka tietoturvalle

Monet tietoturvahaasteet johtuvat inhimillisistä virheistä, kuten vääristä tietoturva-asetuksista, tietojen huolimattomasta käsittelystä tai tietojenkalasteluviesteihin reagoimisesta.

Inhimillinen virhe voi aiheuttaa merkittäviä riskejä, kuten tietojen vuotamista tai luvattoman pääsyn yrityksen järjestelmiin. Yritysten on tärkeää tunnistaa, kuinka ihmisten toiminta voi vaikuttaa tietoturvaan sekä pyrkiä ennaltaehkäisemään tätä koulutuksen ja yrityksen sisäisen tietoturvakulttuurin parantamisen avulla.

Roolipohjainen pääsynvalvonta (RBAC) auttaa ohjelmistojen oikeuksien ja vapauksien hallinnassa

Roolipohjainen pääsynvalvonta (RBAC) on tehokas keino hallita käyttöoikeuksia, sillä se antaa käyttäjille pääsyn vain niihin järjestelmiin ja tietoihin, joita he tarvitsevat työtehtäviensä suorittamiseksi. RBAC tukee vähimmän oikeuden periaatetta, mikä tarkoittaa, että työntekijät saavat vain välttämättömät oikeudet. Tämä vähentää tietoturvariskiä, sillä pääsyoikeuksien ollessa rajatumpia, niiden hallinta on yksinkertaista ja tehokasta.

Selkeästi määritellyt roolit ja oikeudet rajaavat pääsyä ohjelmistoihin

Jokaiselle roolille määritellään selkeästi, mihin järjestelmiin ja tietoihin roolin haltijalla on pääsy. Näin esimerkiksi kirjanpitäjillä on pääsy taloushallinnon tietoihin, kun taas IT-henkilöstö pääsee käsiksi teknisiin asetuksiin.

Vähimmän oikeuden periaate rajaa hyökkäykselle altistuvan tiedon määrää.

RBAC tukee vähimmän oikeuden (least privilege) periaatetta, eli työntekijät saavat vain ne oikeudet, jotka ovat välttämättömiä heidän työtehtäviensä kannalta. Tämä vähentää tietoturvariskiä, sillä mikäli jokin tili altistuu hyökkäykselle, hyökkääjä pääsee käsiksi vain rajoitettuun määrään tietoja ja järjestelmiä.

Käyttöoikeuksien hallinnan yksinkertaistaminen minimoi virheet

RBAC helpottaa myös käyttäjien hallintaa ja käyttöoikeuksien päivittämistä. Esimerkiksi työntekijän roolin vaihtuessa, hänen pääsyoikeuksiaan voidaan päivittää suoraan uuden roolin mukaisiksi ilman yksilöllistä säätöä. Tämä auttaa pitämään käyttöoikeudet ajan tasalla ja vähentää riskiä virheisiin.

Roolipohjaisella pääsynvalvonnalla (RBAC) varmistetaan tiedon suojaaminen sallimalla käyttöoikeudet roolipohjaisesti.Säännölliset käyttöoikeustarkastukset ovat tärkeä osa tietoturvaa

Jotta RBAC:sta saadaan kaikki hyöty irti, on tärkeää tarkistaa käyttöoikeudet säännöllisesti. Säännöllisten tarkastusten avulla yritys voi varmistaa, että työntekijöillä on oikeat roolit ja näin työntekijät pääsevät käsiksi tehtäviinsä nähden relevantteihin tietoihin.

Automaation hyödyntäminen tarkastuksissa

Käyttöoikeuksien tarkastamisessa voidaan hyödyntää automaatiota. Automaattiset käyttöoikeustarkastukset vähentävät inhimillisten virheiden riskiä sekä varmistavat, että käyttöoikeudet ovat ajan tasalla.

Automaattisten tarkastusten avulla lokeja voidaan valvoa reaaliaikaisesti ja havaita epäilyttävä toiminta nopeasti. Tämä auttaa reagoimaan tietoturvauhkiin ajoissa ja tehokkaasti.

Tietoturvasäädösten noudattaminen

Tietoturvasäädösten noudattaminen on välttämätöntä etenkin henkilötietojen käsittelyssä. Yrityksen on varmistettava, että koko henkilöstö on tietoinen tietoturvan säädöksistä, kuten EU:n NIS2-direktiivistä.

Yrityksen tulee myös varmistaa, että henkilöstö päivittää ohjelmistot säännöllisesti sekä käyttää turvallisia salasanoja. Henkilöstön on lisäksi tärkeä hyödyntää monivaiheista tunnistautumista (MFA).

Monivaiheinen tunnistautuminen eli MFA tekee kirjautumisesta turvallisempaa

Monivaiheinen tunnistautuminen (MFA) on yksi tietoturvan tärkeimmistä käytännöistä. Se tarjoaa merkittävän suojan tilikaappauksia vastaan. MFA edellyttää käyttäjän vahvistavan henkilöllisyytensä useamman kuin yhden todennusmenetelmän avulla, kuten yhdistämällä salasanan kertakäyttöiseen koodiin, joka lähetetään käyttäjän puhelimeen.

Monivaiheisen tunnistautumisen käyttö vähentää merkittävästi riskiä, että tilit joutuvat vääriin käsiin, vaikka salasanat vuotaisivatkin. MFA:n on erityisen tärkeä olla käytössä etätöitä tekevillä työntekijöillä sekä kaikissa järjestelmissä, joissa käyttäjätilien tietosuoja on olennaista yrityksen tietoturvan kannalta.

On tärkeää tietää, mikä on ajantasainen tietosuoja-asetus minkäkin ohjelmiston kanssa.Varmista ohjelmistojen tietosuoja ja tietoturva käytännön toimilla

Ohjelmistojen tietosuojaa ja tietoturvaa voidaan parantaa niin käytännön toimilla kuin automatisoiduilla toiminnoilla. Yhdistämällä arkiset käytänteet ohjelmistojen automatisoituihin toimintoihin, voidaan minimoida inhimilliset virheet, hallita tehokkaasti pääsyoikeuksia ja varmistaa, että tietoturvavaatimukset täyttyvät.

Esittelemme seuraavaksi viisi käytännön toimenpidettä, joiden avulla voit parantaa yrityksesi tietoturvaa:

1. Ota käyttöön keskitetyt päivityskäytännöt

Ota käyttöön keskitetty päivitysten hallintajärjestelmä, kuten Microsoft Endpoint Manager tai Jamf. Näiden ohjelmistojen avulla voit ottaa käyttöön automaattiset päivitykset, jotka varmistavat että päivitykset ja tietoturvapäivitykset asentuvat ajallaan ja yhtenäisesti koko organisaatioon.

2. Tiedon luokittelu ja käyttöoikeuksien hallinta

Toteuta tiedon luokittelu käyttämällä tietoturvaohjelmistoa, kuten Microsoft Information Protection, joka automaattisesti luokittelee tiedot niiden arkaluonteisuuden perusteella. Tiedon luokittelu helpottaa roolipohjaisen pääsynvalvonnan (RBAC) käyttöä.

RBAC-ohjelmistoja ovat muun muassa Microsoft Azure AD, Okta ja IBM Security Identity Governance and Intelligence.

3. Varmista yrityksen varmuuskopiointikäytännöt ja palautussuunnitelmat

Varmista säännöllinen varmuuskopiointi käyttämällä pilvipohjaista palvelua, joka varmuuskopioi tiedot automaattisesti ja tallentaa ne turvallisesti useisiin sijainteihin. Muista testata palautusprosessi säännöllisesti varmistaaksesi, että tiedot ovat palautettavissa ongelmatilanteessa.

4. Järjestä säännölliset tietoturva-arvioinnit ja penetraatiotestaukset

Järjestä puolivuosittain penetraatiotesti, jossa tietoturva-asiantuntija simuloi kyberhyökkäystä yrityksen järjestelmiin haavoittuvuuksien löytämiseksi. Tämä käytäntö antaa yritykselle ajankohtaista tietoa siitä, missä tietoturvaa voi vahvistaa sekä auttaa korjaamaan mahdolliset riskit ennen todellisia uhkatilanteita.

5. Nimitä yritykselle tietoturva-asiantuntija tai hanki konsultointipalvelu

Nimeä yrityksessä tietoturvasta vastaava henkilö, joka seuraa aktiivisesti tietoturvauhkia ja varmistaa tietoturvakäytäntöjen ajantasaisuuden. Jos sisäistä asiantuntijaa ei ole, ota käyttöön ulkopuolinen konsultointipalvelu, joka tarjoaa säännöllistä tukea ja ohjausta tietoturvakäytäntöjen kehittämiseen ja ylläpitoon.

Tietoturvan parantaminen on jatkuva toimenpide

Kyberuhat kehittyvät jatkuvasti, joten myös tietoturvan kehittämisen on oltava jatkuvaa. Yritys voi minimoida tietomurron riskejä panostamalla henkilöstön tietoturvaosaamiseen, käyttämällä tehokasta pääsynhallintaa ja varmistamalla, että ohjelmistoissa on käytössä aina ajantasaiset suojatoimenpiteet.

Verkkokoulutukset auttavat pitämään henkilöstön tietoturvaosaamisen jatkuvasti ajan tasalla

Verkkokoulutukset tarjoavat yrityksille joustavan ja tehokkaan tavan kouluttaa henkilöstöä tietoturva-asetusten noudattamiseen. Verkkokoulutusten avulla organisaatio voi lisäksi tarjota ajankohtaista tietoa uusimmista tietoturvauhista, -säädöksistä ja ohjelmistojen käyttöön liittyvistä säännöistä. Verkkokoulutusten etuna on myös niiden helppo päivitettävyys, mikä tekee niistä kustannustehokkaan vaihtoehdon.

Tutustu tietoturvan verkkokoulutukseen täältä.