Skip to main content
Opisto 365

PowerPoint animaatiot ja siirtymät – rakenna vakuuttavampi esitys!

Tiedätkö ja tunnetko Powerpointin animaatiot ja siirtymät? Niiden avulla luot esityksestäsi valovoimaisemman ja kiinnostavamman.

Lue lisää PowerPoint-animaatioista ja siirtymistä artikkelistamme.

Kun sinä ja muut työyhteisössäsi tarvitsette apua Powerpointin käyttöön, tutustu Opisto 365 -digivalmennuksiin!

Miten tehdä PowerPoint esitys?

Yksinkertaisimmillaan PowerPointin avulla voidaan tehdä erilaisia esityksiä hyvin pelkistetysti tai niistä voidaan tehdä laajoja kokonaisuuksia. Yksinkertaiseen esitykseen ei välttämättä tarvitse lisätä monimutkaisia animaatioita, mutta animaatioiden käyttäminen avaa täysin uuden mahdollisuuden esittää PowerPointissa.

Hyvin tehty PowerPoint-esitys on mukana tukemassa esiintymistä, eikä hallitsemassa sitä. Tekstin tulee olla tarpeeksi suurta, älä kirjoita liikaa tekstiä tai lue täsmälleen näytöllä lukevaa tekstiä. Se koetaan huonona esityksen seuraajan mielessä. PowerPointin avulla saadaan rikastettua esityksiä, mutta sillä saadaan haluamasi vaikutus vain, jos teet sen oikein.§§§

Miten aloittaa PowerPoint esitys?

Yksinkertaisimmillaan Powerpoint-esityksen eteneminen tapahtuu alusta loppuun esimerkiksi painelemalla nuolinäppäimiä sivulle näppäimistöstä. Esityksen saa päälle joko PowerPointin alareunassa olevasta painikkeesta tai painamalla F5-näppäintä, mutta miten itse esitys kannattaa aloittaa?

Moni käyttää PowerPointtia erilaisten yritysten sisäisten palaverien ohella tai myyntitilanteessa. Näytöllä kannattaa pitää alusta lähtien selkeä kuva tai yksinkertainen dia siitä, mitä aiot esityksessä kertoa. Powerpointin ideana on toimia tukemassa esitystä ja luoda luonnollista jatkumoa esittämillesi tiedoille visualisoinnin avulla.

PowerPoint-animaatiot

Kun haluat tehdä esityksestäsi dynaamisemman ja elävämmän, PowerPointin animaatiot ovat erinomainen työkalu siihen. Animaatioita ei kannata käyttää liikaa, mutta niitä ei myöskään kannata käyttää liian vähän. Sopiva määrä elävyyttä esitykseen tuo paljon lisäarvoa.

Animaatiotyypit

Sinulle on tarjolla laaja valikoima erilaisia animaatiotyyppejä, jotka voidaan jakaa muutamaan erilaiseen karkeaan kategoriaan. Jokaisella animaatiotyypillä on oma paikkansa ja niitä yhdistelemällä saat rakennettua vakuuttavan kokonaisuuden esitykselle.

Liikeanimaatiot

Liikeanimaatiot liikuttavat kohteita esityksessäsi. Ne voivat esimerkiksi siirtää kohdetta yhdestä sijainnista toiseen, pyörittää sitä tai seurata määritettyä polkua. Voit käyttää näitä ohjaamaan katsojan huomiota, näyttääksesi prosessia tai visualisoidaksesi tarinan.

Hahmonmuutosanimaatiot

Hahmonmuutosanimaatiot muuttavat kohteen ulkoasua tai muotoa ja niillä voi esimerkiksi kutistaa, kasvattaa, pyörittää tai vääristää kohdetta. Sen avulla voit esimerkiksi visualisoida muutoksia, näyttää kehitystä tai kiinnittää huomiota johonkin erityiseen kohteeseen.

Katoavat ja ilmestyvät animaatiot

Näiden animaatioiden avulla voidaan tehdä kohteista näkymättömiä tai saada ne näkymään. Voit käyttää ilmestyviä animaatioita esitelläksesi tietoa strategisesti, vaihtaaksesi aiheita tai keskittyäksesi tiettyyn kohtaan. Voit esimerkiksi näyttää myyntilukuja kvartaali kerrallaan ja keskittää lukijan huomion uuteen tietoon kerrallaan kokonaisuuden sijaan.

Animaation käyttö

Animaatioiden lisääminen on tarkkaa työtä, mutta niiden avulla esityksen ulkoasua saadaan parannettua ja korostettua dian kohteita valitsemalla sopivat animaatiot.

Animaatiot välilehdeltä löydät kaikki eri toiminnallisuudet animaatioihin liittyen. Pääset lisäämään animaatioita PowerPointin esityksen tehostamiseksi, muokkaamaan niitä tai muuttamaan animaatioiden kestoa.

Powerpoint animaatiot 1

Miten lisätä animaatio

Animaation lisääminen tapahtuu menemällä “Animaatiot”-välilehdelle, valitsemalla objektin diojen sisältä ja lisäämään animaation.

Miten muokata animaation ajoitusta ja kestoa

PowerPointin oikeaan laitaan ilmestyy “Animaatiot”-osio. Pääset muuttamaan animaation aktivoitumistapaa, esim. Dian vaihtuessa, animaation kestoa, viivettä animaation alkamiseen tai sitä, toistuuko animaatio.

Powerpoint animaatiot 2

Animaatiojärjestyksen muuttaminen

PowerPoint mahdollistaa helpon animaation järjestyksen muuttamisen sivupaneelissa vetämällä animaation haluamaasi kohtaan.

Powerpoint animaatiot 3

Kun sinä ja muut työyhteisössäsi tarvitsette apua Powerpointin käyttöön, tutustu Opisto 365 -digivalmennuksiin!

PowerPoint-siirtymät

Powerpoint mahdollistaa animaatioiden lisäksi esitykseen efektejä diojen siirtymävaiheisiin. Diat ovat kuitenkin pääroolissa esityksen osalta, mutta dialta toiseen siirtymistä ei kannata sivuuttaa.

Siirtymä on visuaalinen tehoste, jota käytetään esityksen aikana, kuin siirrytään diasta toiseen. Pääset ohjaamaan siirtymien nopeuksia, lisätä niihin ääntä sekä mukauttaa niiden ulkoasua.

Erilaisia siirtymätyyppejä

PowerPoint-esityksiä voidaan ehostaa erilaisten siirtymätyyppien avulla. Voit valita omaan esitykseesi sopivat siirtymät, joilla haluat lisätä esitykseen näyttävyyttä.

Haalistuva siirtymä

Haalistuva siirtymä tuo seuraavan dian esiin haalistamalla edellisen dian pois tai haalistamalla seuraavan dian. Se on yksi yleisimmistä sekä hillityimmistä siirtymistä. Voit käyttää haalistuvaa siirtymää, kun haluat pehmeän sekä huomaamattoman siirtymä diojen välille. Se sopii hyvin esityksiin, jotka vaativat ammattimaisuutta sekä yksinkertaisuutta.

Sulautuva siirtymä

Sulautuva siirtymä tunnistaa ja animoi kahden dian välillä olevat muutokset. Se voi liikutella, pyörittää ja skaalata diojen välillä olevia sisältöjä saumattoman muutoksen saavuttamiseksi. Tätä siirtymää kannattaa kokeilla, kun haluaan näyttää objektien tai elementtien kehitys kahden dian välillä.

Kopioi dia, johon haluat tehdä sulautuvan siirtymän. Tee haluamat muutokset kopioituun diaan. Valitse alkuperäinen dia ja lisää siihen sulautuva siirtymä.

Pyörivä siirtymä

Pyörivässä siirtymässä uusi dia pyöritetään edellisen dian yli. Voit käyttää tätä siirtymää luodaksesi dynaamisuutta sekä energiaa esitykseesi. Pyörivä siirtymä ei välttämättä sovi virallisimpiin esityksiin.

Siirtymän käyttö

Siirtymän käyttö on yllättävän yksinkertaista. Animaatioihin verrattuna se on jopa helpompaa ja nopeampaa sisäistää.

Miten lisätä siirtymä

Pääset siirtymiin välilehdeltä PowerPointin yläreunasta. Voit valita listasta sopivan siirtymän ja asettaa sen valitsemallesi dialle.

Powerpoint siirtymät

Miten muokata siirtymän ajoitusta ja kestoa

Siirtymän muokkaaminen onnistuu samasta välilehdestä sivun oikeasta reunasta. Pystyt asettamaan siirtymälle automaattisen keston, äänen sekä ehdon aktivoitumiselle.

Powerpoint siirtymien ajoitukset ja kestot

Vinkit ja parhaat käytännöt animaatioihin ja siirtymiin

Kuvat ovat tehokas tapa ehostaa PowerPoint-esityksiä, mutta kuvia voidaan myös animoida entistä tehokkaamman esityksen mahdollistamiseksi. Kuvien lisäksi erilaisia elementtejä sekä tekstin eri osia voidaan animoida tuomaan lisää syvällisempää tuntumaa esityksiin.

Valitsemalla oikeat animaatiot ehostamaan esityksiä, avaa se sinulle uusia ovia tulla paremmaksi esiintyjäksi. Esitykset eroavat muista tekijöistä ja esimerkiksi koulutuksen seuraamisesta tulee sitä seuraaville henkilöille helppoa ja mielekästä.

Liikaa mitä tahansa on liikaa

Esityksiä kannattaa ehostaa animaatioilla ja siirtymillä, mutta tee se hillitysti. Teksti voi suurentua tai liikkua animaation avulla, mutta jos jokainen fontti on erilaista tai teksti on aina pomppivaa ja animoitua, on se lukijalle häiritsevää seurata.

Yritä pitää siirtymät ja animaatiot yhtenäisinä. Jos jokainen siirtymä on 50 dian esityksen aikana erilainen, tulee siitä sekavaa esityksen seuraajalle. Yritä pitää sisältö saman tyylisenä, jotta sitä on mukavaa katsoa.

Testaa esityksen kulkua

Pyri pitämään esityksesi sopivan mittaisena ja näköisenä. Sinun kannattaa harjoitella esityksiä etukäteen, jotta sisältö vastaa haluamaasi. Pystyt esityksiä etukäteen seuraamalla kehittää animaatioiden sekä siirtymien tuomaa tunnelmaa paremmin, kun näet ne oikeassa esityksessä.

Esityksen etukäteen esittäminen ystävälle tai puolisolle voi tuoda esitykseen huomattavasti sisältöä. Asioiden lisääminen esitykseen on huomattavasti helpompaa etukäteen, kuin oikean esityksen jälkeen.

Räätälöi esityksiä yleisön mukaan

Sama esitys ei toimi kaikille. Rentojen ja leikittelevien animaatioiden lisääminen voi sopia tiettyyn tilaisuuteen, kun taas vakavampaan yleisöön samat animaatiot eivät sovi. Pyri tekemään esimerkiksi kaksi täysin erilaista esitystä, jossa toisessa on rennompi ote ja toisessa vakavampi.

Esitykset on silloin helpompaa räätälöidä sopimaan tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Jos kokonaisuus on rennompi, on silloin yksittäisen animaation lisääminen myös helpompaa. Sinun ei tarvitse miettiä kokonaisuutta yhtä tarkasti, koska tyyli on samanlaista.

Kouluttaudu

Hanki itsellesi PowerPoint-koulutus. Koulutuksen avulla voit tehdä tehokkaampia esityksiä, joiden avulla pidät kuulijat kiinnostuneina kuuntelemaan kertomaasi asiaa. Olet varmasti nähnyt monenlaisia esityksiä, eikä niistä kaikkia jaksa seurata kunnolla.

Varsinkin jos olet uusi PowerPointin käyttäjä, niin koulutuksen avulla voit luoda hyviä esityksiä kuulijoille. Harjoitus tekee myös mestarin. Luo useita erilaisia esityksiä ja etsi animaatioista sekä siirtymistä itsellesi sopiva kokonaisuus. Microsoft tarjoaa monia erilaisia työkaluja esityksien ehostamiseen, kuten animaatiot ja siirtymät.

Älä unohda sisältöä

Vaikka esitykset voivat pitää sisällään kuvia, animoituja tekstin osia, siirtymiä ja muuta efektejä, niin sisältö pitää olla kunnossa. Animaatiot ja ehostukset eivät pelasta sisällötöntä esitystä. Kannattaa luoda alusta alkaen mielenkiintoinen ja johdonmukainen sisältö, jotta esityksen ehostaminen on helpompaa.

Tekstin suunnitteleminen tarpeeksi selkeäksi, sopiva määrä kuvia, harjoiteltu ja sopivan mittainen esitys ovat avain onnistumiseen. Voit lisätä tekstin osia uusille dioille jälkeenpäin ja voit puhua esityksen aikana, mutta pidä huoli, että esitys on muuten hallussa ja kokonaisuus hyvin mietittynä.

Powerpoint-koulutus ja kurssit Opisto 365:ssa

Kaipaatko lisää Powerpoint-vinkkejä? Opisto 365 auttaa!

Opisto 365:ssa henkilöstönne voi opetella keskeisimpiä Microsoft 365 -työkaluja Excelistä Teamsiin ja SharePointista Whiteboardiin, aika- ja paikkariippumattomasti oman osaamistason mukaan. Seuraa omaa ja tiimisi etenemistä ja käytä helposti omilla organisaation 365-tunnuksilla.

Opisto 365:sta löytyy n. 30 tuntia (n. 500kpl) koulutusta studiotasoisena. Aiheina koulutuksissa ovat kaikki keskeisimmät M365-työkalut Excelistä Teamsiin ja OneDrivesta Wordiin.

Kun sinä ja muut työyhteisössäsi tarvitsette apua Powerpointin käyttöön, tutustu Opisto 365 -digivalmennuksiin!